Wijziging Reglement Jachthondenproeven

In de tekst van proef E: apport uit diep water staat op dit moment:

“De hond die vóór de waterkant na ingesprongen te zijn, kan worden afgestopt is niet onhoudbaar ingesprongen en kan maximaal een 8 krijgen”.

Deze tekst is niet correct. Aangezien de inzetplaats in het huidige reglement tussen de 5 en 10 meter van de waterkant mag liggen, moet deze tekst worden aangepast. Er is namelijk alleen sprake van houdbaar inspringen op het moment dat de hond gestopt wordt, binnen 5 meter vanaf de plaats van de voorjager.

De juiste tekst is: “De hond die na het inspringen binnen 5 meter vanaf de plaats van de voorjager wordt gestopt, is niet onhoudbaar ingesprongen en kan maximaal een 8 krijgen.”

Hiermee is de regelgeving omtrent houdbaar inspringen bij proef D, E en G gelijkgesteld.

Klik op onderstaande afbeelding om het Pdf bestand met het ARP direct te openen.

HK

Hans Kalkman is een al jaren gepensioneerde elektronica specialist, werkzaam geweest 20 jaar voor de Luchtmacht en 20 jaar voor NAVO. Onderhield radarapparatuur, simulators en communicatie apparatuur.

Heel mijn leven heb ik honden gehad, waarvan de laatste 35 jaar 5 Golden retrievers , 1 Springer spaniël en sinds 2 jaar een labrador. Toen ik 35 jaar geleden een Golden pup kocht kwam ik er achter dat het een jachthond was en wel een retriever. Dat was mijn eerste contact met apporteertraining en de jacht.

Na wat goede resultaten op wedstrijden, werd ik gevraagd door KNJV afdeling Rijn en Duin om apporteertraining te geven aan een groep cursisten. Dat doe ik nog steeds.

Twee maal ben ik uitgenodigd voor de Nimrod, waarvan één keer een 2e plaats.

Ik ben enige jaren lid geweest van de trainersgroep van JHS st. Hubertus. Toentertijd heb ik naar voorbeeld van het oude logo van Hubertus het huidige logo van JHS Hubertus ontworpen.

Vanaf 2000 ben ik in het bezit van een jachtakte. Sindsdien heb ik redelijk ervaring opgedaan in de praktijk jacht. Al meer dan 25 jaar pickerup voor diverse jachten in Nederland en België. Voor een aantal (20+) van die jachten zorg ik voor het honden werk. Daarvoor heb ik een lijstje met voorjagers met goede honden, die mij helpen het geschoten wild binnen te brengen.

Mij is gevraagd wat mijn favoriete hondenras is. Door mijn ervaring als trainer en jager heb ik geen directe voorkeur voor een ras. Wel vind ik bepaalde rassen beter geschikt voor het apporteerwerk , wat in mijn jachten de hoofdmoot is, dan andere. Uiterlijk is niet belangrijk voor mij, wat voor mij geld is karakter en

Uitbreiding trainersteam: twee nieuwe trainers

Het bestuur is zeer verheugd met de komst van twee nieuwe ervaren trainers.
Met ingang van september gaan Ceciel Smits en Hans Kalkman van start bij Hubertus. Hans Kalkman is een bekend gezicht bij de vereniging want hij traint al enige tijd bij ons met zijn jonge labrador Cindy. Ceciel Smits is nieuw bij Hubertus maar voor velen zeker geen onbekende. Met haar Slowaakse Ruwharige staande hond is zij zeer actief in de jachthondensport.

Ceciel en Hans, van harte welkom en veel plezier toegewenst bij onze vereniging!

Image
 

Aanmelden voor de SJP Delft 30 augustus 2020

Het zag er even naar uit dat de  geplande jachthondenproef van Hubertus door corona dit jaar geen doorgang kon vinden. Inmiddels is de toestand in Nederland m.b.t. het Corona virus zodanig positief verbeterd dat door de overheid een forse versoepeling van de genomen maatregelen is afgekondigd. En daardoor blijkt het onverwachts toch mogelijk om dit jaar een SJP te organiseren. Deze staat gepland op 30 augustus a.s.!

Aanmelding is mogelijk vanaf 13 juli, 19.00 uur. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt.

**Klik op de afbeelding om naar de website van Orweja te gaan**

Toch Jachthondenproeven mogelijk dit jaar

Op 24 april jl. heeft Orweja besloten om alle voor 2020 geplande Jachthondenproeven vanwege Corona niet door te laten gaan.

Inmiddels is de toestand in Nederland m.b.t. het Corona virus zodanig positief verbeterd dat door de overheid een forse versoepeling van de genomen maatregelen per 1 juli a.s. is afgekondigd. En daardoor blijkt het onverwachts toch mogelijk om dit jaar een aantal diploma's te behalen. Kort samengevat komt het neer op het volgende:

 • De Standaard Jachthonden Proef (SJP) mag met maximaal 75 deelnemers plaatsvinden.
 • De Provinciale Jachthonden Proef (PJP) en Meervoudige Apporteer Proeven (MAP) kunnen doorgang vinden.
 • Voor MAP-A deelnemers bestaat in ieder geval de mogelijkheid om hun niveau te toetsen en te kijken waar de aandachtspunten zitten. Het is niet mogelijk om NIMROD-punten te behalen dit jaar, omdat de Nimrod in ieder geval niet door zal gaan in 2020.
 • Alle proeven zullen worden georganiseerd met inachtneming van een Corona protocol.
 • De inschrijving zal worden opengesteld vanaf maandag 13 juli a.s. voor de SJP en vanaf dinsdag 14 juli a.s. voor de MAP.

Voor het uitgebreide nieuwsbericht, zie de website van Orweja. 

Image

Versoepeling Corona maatregelen

Goed nieuws! De versoepeling van de corona maatregelen van 11 mei jl. betekent dat we weer in een groep mogen trainen.

Als we ons aan de onderstaande voorzorgsmaatregelen houden, kunnen we de trainingen weer op een veilige en verantwoorde manier opstarten.

 • 1,5 meter afstand houden
 • bij klachten thuisblijven
 • voorjagers dienen handschoenen en desinfecterende gel bij zich te hebben

Voor de groepen die op Waalsdorp trainen:

 • Geen auto's voor de ingang van de club, maar parkeren op het terrein op de hoek van ICC.
 • De kantine van KSDM is gesloten, we verzamelen op het terras. Daar zal koffie en thee geschonken worden.
 • Men kan naar het toilet, echter één persoon tegelijk naar binnen.
 • Vanuit het bestuur zal erop worden toegezien dat het aantal personen op het terras het maximum toegestane aantal niet overschrijdt.

Voor de groepen die 'buiten' trainen:

 • Houd de paden vrij zodat iedereen makkelijk en veilig kan passeren.
 • En mocht er een nazit zijn, doe het bescheiden en houd voldoende afstand van elkaar.

Wij wensen iedereen een fijne training!

Persbericht mbt Jachthondenproeven 2020

Begin deze week heeft de Overheid de maatregelen m.t.b. evenementen verlengd tot 1 september 2020.

Naar aanleiding hiervan heeft de Commissie Jachthonden het besluit genomen om ALLE jachthondenproeven in 2020 geen doorgang te laten vinden.

Voor het uitgebreide nieuwsbericht, zie de website van Orweja. 

Opening inschrijving proeven verplaatst

De Commissie Jachthonden Proeven heeft de datum van inschrijving voor de jachthondenproeven, welke regulier gepland staat voor maandag 1 juni (SJP) en dinsdag 2 juni (MAP) verplaatst.

De reden hiervan is dat de CJP de besluiten van het kabinet met betrekking tot nieuwe maatregelen omtrent het Coronavirus (Covid-19) die omstreeks 1 juni worden afgekondigd wil afwachten.

Om na het afkondigen van nieuwe maatregelen wat meer tijd te krijgen voor verdere besluitvorming over het vervolg van het jachthondenproeven seizoen is besloten om de inschrijvingen voor jachthondenproeven te verplaatsen.

De opening van de inschrijving is nu op:

• Maandag 15 juni om 19.00 uur voor de SJP’s

• Dinsdag 16 juni om 19.00 uur voor de MAP’s

Mededeling in verband met Corona – update 2

In navolging op de maatregelen die door de overheid zijn genomen omtrent het Coronavirus COVID-19, worden de trainingen op advies van de Jagersvereniging opgeschort tot 1 juni 2020.

Mededeling in verband met Corona – UPDATE

In navolging van het advies vanuit de regering en het RIVM, zijn we genoodzaakt alle geplande trainingen te annuleren en evenementen af te gelasten of te verplaatsen naar een later moment in het jaar.

Concreet betekent dit het volgende:

 • De geplande ALV van 23 maart wordt uitgesteld
 • De trainingen worden op advies van de Jagersvereniging tot nader order stilgelegd
 • De Proef Eigen Terrein (PET) van 5 april wordt geannuleerd

Bij voorbaat dank voor uw begrip in deze vervelende situatie!