Wijziging inschrijving Jachthondenproeven

Hoewel het op dit moment nog onzeker is wanneer de jachthondenproeven weer kunnen worden gehouden, heeft ORWEJA besloten een aantal structurele wijzigingen t.a.v. de inschrijving door te voeren.

Kort samengevat komt het erop neer dat de inschrijving voor de proeven in het vervolg gespreid zal plaatsvinden. De inschrijving van elke SJP en MAP zal telkens 10 weken voor de wedstrijddatum worden opengezet.

Lees het volledige nieuwsbericht op de website van ORWEJA. 

Geen les met Pasen

Image
Tijdens de paasdagen mag je eens lekker lang in je bed blijven liggen, want dan is de Jachthondenschool gesloten. Er is die dagen geen les. Het bestuur wenst je fijne Paasdagen.

Vacature

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste jachthondentrainer die ons trainersteam wil komen versterken.

Wie zijn wij?

Jachthondenschool St. Hubertus is een door de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging erkende vereniging waar sportiviteit en gezelligheid belangrijke pijlers zijn. Wij hebben momenteel ruim 130 trainende leden. Onze vaste thuisbasis is gelegen aan de Oude Waalsdorperweg 1 in Den Haag. Hier hebben we de beschikking over verschillende in de duinen gelegen trainingsvelden.

Om onze jachttrainingen zo gevarieerd mogelijk aan te bieden, maken wij gebruik van verschillende terreinen in de omgeving van Den Haag. Deze terreinen hebben een mooie variatie aan velden, bos en waterpartijen. Ruim voldoende om alle oefeningen op de juiste manier aan te kunnen bieden en te kunnen trainen. De reguliere trainingen vinden plaats op de zondagmorgen. Door de grote toestroom van leden verwachten wij in de nabije toekomst een uitbreiding van één of twee avonden per week.

Wat wij vragen:

 • Aantoonbare ervaring in het opleiden van jachthonden
 • Kennis en/of ervaring met jacht en jachthondenproeven
 • Goede sociale competenties waaronder uitstekende communicatieve vaardigheden
 • Beschikbaarheid voor de zondagmorgen
 • Een kynologische opleiding is een pre.

Wat wij bieden:

 • Een ambitieuze jachthondenschool waarbij ruimte is om u verder te ontwikkelen
 • Opleidingsfaciliteiten
 • Een aantrekkelijke vrijwilligersvergoeding.

Bent u naar aanleiding van het bovenstaande enthousiast geworden? Of wilt u meer informatie? Stuur direct een e-mail naar onze technische commissie: technischecommissie@jhshubertus.nl

Video galerij

Image
vast-los challenge

Image

Update 15/2/2021: de inzendingen van het afgelopen weekend zijn toegevoegd aan de galerij. Hartelijk dank hiervoor en blijf vooral insturen!

De jachthondenschool mag vanwege corona dan wel op beperkte schaal open zijn, maar er zijn altijd trainingsonderdelen waar je zelf thuis mee aan de slag kunt. Het thema voor deze maand is het correct afgeven van het apport.

Doe mee en ga de uitdaging aan! Je kunt meedoen met de challenge door een filmpje te maken, waarin je de opdracht uitvoert. De details van de opdracht tref je hieronder aan.

De opdracht

In deze challenge werk je aan een correcte uitvoering van het commando vast/los, heel belangrijk bij het apporteren en een eerste stap naar het modelapport.

Vaak zien we dat er tijdens de apporteertrainingen wordt gewerkt aan het correct afgeven van het apport. Soms helaas met een ongewenst effect: de hond komt steeds trager met de dummy terug en legt het apport op enkele meters van de voorjager op de grond. De hond begrijpt niets van de reactie van de voorjager die ondertussen “vast”, “vast”, “vast” schreeuwt.

Een apporteeropdracht bestaat in feite uit meerdere onderdelen die je in kleine stapjes, los van elkaar kunt trainen. Deze los/vast oefening is een voorbeeld van zo'n klein onderdeeltje en is bij uitstek geschikt om thuis, in een prikkelarme omgeving, te trainen.

De opbouw van de oefening

Je begint met de hond voor je te laten zitten, bij voorkeur binnenshuis, in een prikkelarme omgeving. Moedig de hond aan om de dummy in de bek te nemen. Het is heel belangrijk dat je hierbij geen druk gebruikt. Op het moment dat de hond de dummy in de bek heeft, gebruik je het commando ‘vast’. Na enkele seconden geef je het commando ‘los’ en pak je de dummy uit de bek van de hond.

Dit herhaal je, verspreid over meerdere dagen, in meerdere korte sessies per dag. Eén of twee minuten oefenen is meestal al voldoende.

Als het goed gaat, kun je de oefening gaan uitbouwen. Je kunt achtereenvolgens verschillende soorten dummy's gebruiken, je kunt een stukje weglopen van de hond of je kunt tussen de commando's vast en los de hond een stukje met je laten meelopen. Let wel, dit kun je pas gaan oefenen als de basis van vast/los er goed in zit.

Tips

 • Spuugt de hond de dummy uit? Plaats de dummy dan rustig maar resoluut terug in de bek van de hond. Beloon de hond zodra hij de dummy terug in de bek neemt.
 • Gebruik geen druk en word niet boos als het niet direct goed gaat.
 • Als de hond de gewoonte heeft om het apport te verpakken tijdens het apporteren, dan is dit een goede manier om de hond te leren het apport stil in te bek te houden. Omdat je de hond dichtbij je hebt, kun je het gewenste gedrag direct belonen.

Doe mee en ga de uitdaging aan!

Maak met je telefoon een opname van jouw vast/los training en mail het videobestand naar communicatiecommissie@jhshubertus.nl

Het aanleren van deze oefening kost tijd. We zijn niet alleen op zoek naar de filmpjes van honden die de oefening perfect beheersen, maar ook filmpjes waarin je de oefening opbouwt en waarin misschien nog niet alles helemaal goed gaat zijn van harte welkom!

Je mag het filmpje ook uploaden naar Youtube en de link met ons delen.

Alle inzendingen worden, onder vermelding van de naam van de hond, gepubliceerd in de videogalerij. Met jouw inzending geef je toestemming voor publicatie.

Image

Bericht van het bestuur

Een merkwaardig verenigingsjaar

We kijken terug op een merkwaardig verenigingsjaar. Eén van de hoogtepunten had de viering van ons 50-jarig bestaan moeten worden. De voorbereidingen waren in volle gang maar het werd uiteindelijk allesbehalve een feestelijk jubileumjaar. Veel trainingen en evenementen moesten noodgedwongen worden geannuleerd. Gelukkig kunnen we ook terugblikken op een aantal activiteiten dat wél doorgang kon vinden. Zo was gelijk op 4 januari het eerste Businessclub event: kleiduivenschieten op Waalsdorp met een gezellige barbecue.

De proeven

De Standaard Jachthonden Proef (SJP) heeft lange tijd aan een zijden draadje gehangen. Orweja nam begin april het besluit om geen jachtproeven te organiseren in 2020. Een moeilijk maar zeer begrijpelijk besluit, gezondheid gaat immers boven alles.Eind juni, was de toestand in Nederland m.b.t. het coronavirus zodanig positief verbeterd dat door de overheid een forse versoepeling van de genomen maatregelen werd afgekondigd. En daardoor werd het alsnog mogelijk voor Hubertus om op 30 augustus een SJP te organiseren. Onder zeer natte omstandigheden werden er door Hubertus leden mooie diploma’s behaald.

Hoe nu verder?

Premier Rutte heeft in zijn toespraak van afgelopen maandag aangegeven dat er nieuwe strenge maatregelen moeten worden genomen om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dit heeft ook gevolgen voor de start van ons nieuwe trainingsjaar. Tot en met 19 januari 2021 zijn er helaas geen trainingen mogelijk. We hopen dat we de trainingen kunnen hervatten zodra de maatregelen vanwege het Coronavirus dit toelaten.Vanuit een voorzichtig optimisme willen we gaan bezien of het mogelijk is om op 7 februari 2021 een bijeenkomst te organiseren waarbij we alsnog het glas kunnen heffen op 2021. Ook willen we dan de nieuwe indeling van de trainingsgroepen aan u presenteren.

Wij wensen u goede kerstdagen en een gelukkig en gezond 2021.

Groet en blijf gezond!

Namens het bestuur,

Jhs St. Hubertus

Image Image
Image

Agenda 2021

De agenda voor 

Agenda 2021

Klik op de afbeelding om de activiteiten in de agenda voor 2021 te tonen

Het jaar 2020 loopt ten einde, een mooi moment met een positieve blik naar de toekomst te kijken. Het is nog zeer ongewis of alle plannen voor 2021 uitgevoerd kunnen worden, maar we zien uit naar een mooi jaar met veel verenigingsactiviteiten.
Image

Jubileumnieuws 2

Jachthondenschool St. Hubertus is jarig en trakteert

Dit weekend viert de vereniging haar 50-jarig bestaan. 

We vieren het helaas in een lastige tijd. Geen groot feest, alle jubileumactiviteiten zijn geannuleerd of worden doorgeschoven naar volgend jaar.

Om deze mooie mijlpaal toch niet helemaal ongemerkt voorbij te laten gaan, heeft het bestuur bij alle leden een Hubertus jubileum taartje en een jubileum uitgave van ons clubblad Mooi Apport bezorgd. Logistiek een hele operatie want onze leden wonen in alle uithoeken van de provincie en sommigen zelfs er buiten. 

Image

Jubileumnieuws

Wat een mijlpaal: een halve eeuw jachthondenschool St. Hubertus is deze week, 29 november 2020, een feit. Wij danken daarom alle leden, vrijwilligers, sponsoren en iedereen die onze kleine club “groot” heeft gemaakt. Mede door jullie kunnen wij met gepaste trots zeggen dat onze vereniging deze mooie én verdiende mijlpaal heeft behaald.

50 jaar, we vieren het helaas in een lastige tijd. Geen groot feest, alle jubileumactiviteiten zijn geannuleerd of worden doorgeschoven naar volgend jaar.

Om het jubileum niet helemaal ongemerkt te laten passeren, ontvangen al onze leden en sponsoren één dezer dagen een kleine verrassing.

Image

Lidmaatschap 2021

*** Bericht voor onze leden ***

Graag maken wij u erop attent dat mutaties die invloed hebben op uw lidmaatschap voor 2021, vóór 1 december a.s. doorgegeven moeten worden aan het secretariaat.

Welke mutaties zijn voor ons van belang?

 • Als u uw lidmaatschap van trainend lid naar niet-trainend lid of vice versa wilt omzetten
 • Als u uw lidmaatschap wilt opzeggen
 • Wijzigingen ten aanzien van:
  • Adresgegevens
  • Telefoon
  • E-mail
  • Bankrekeningnummer
  • De hond waar u mee traint.

Uw opzegging cq lidmaatschapswijziging wordt altijd schriftelijk bevestigd door de secretaris en is daarmee definitief.

Uw wijzigingen kunt u doorgeven via het webformulier.

Mutatieformulier voor 2021
Klik op de afbeelding voor het mutatieformulier