vast-los challenge

Image

Update 15/2/2021: de inzendingen van het afgelopen weekend zijn toegevoegd aan de galerij. Hartelijk dank hiervoor en blijf vooral insturen!

De jachthondenschool mag vanwege corona dan wel op beperkte schaal open zijn, maar er zijn altijd trainingsonderdelen waar je zelf thuis mee aan de slag kunt. Het thema voor deze maand is het correct afgeven van het apport.

Doe mee en ga de uitdaging aan! Je kunt meedoen met de challenge door een filmpje te maken, waarin je de opdracht uitvoert. De details van de opdracht tref je hieronder aan.

De opdracht

In deze challenge werk je aan een correcte uitvoering van het commando vast/los, heel belangrijk bij het apporteren en een eerste stap naar het modelapport.

Vaak zien we dat er tijdens de apporteertrainingen wordt gewerkt aan het correct afgeven van het apport. Soms helaas met een ongewenst effect: de hond komt steeds trager met de dummy terug en legt het apport op enkele meters van de voorjager op de grond. De hond begrijpt niets van de reactie van de voorjager die ondertussen “vast”, “vast”, “vast” schreeuwt.

Een apporteeropdracht bestaat in feite uit meerdere onderdelen die je in kleine stapjes, los van elkaar kunt trainen. Deze los/vast oefening is een voorbeeld van zo'n klein onderdeeltje en is bij uitstek geschikt om thuis, in een prikkelarme omgeving, te trainen.

De opbouw van de oefening

Je begint met de hond voor je te laten zitten, bij voorkeur binnenshuis, in een prikkelarme omgeving. Moedig de hond aan om de dummy in de bek te nemen. Het is heel belangrijk dat je hierbij geen druk gebruikt. Op het moment dat de hond de dummy in de bek heeft, gebruik je het commando ‘vast’. Na enkele seconden geef je het commando ‘los’ en pak je de dummy uit de bek van de hond.

Dit herhaal je, verspreid over meerdere dagen, in meerdere korte sessies per dag. Eén of twee minuten oefenen is meestal al voldoende.

Als het goed gaat, kun je de oefening gaan uitbouwen. Je kunt achtereenvolgens verschillende soorten dummy's gebruiken, je kunt een stukje weglopen van de hond of je kunt tussen de commando's vast en los de hond een stukje met je laten meelopen. Let wel, dit kun je pas gaan oefenen als de basis van vast/los er goed in zit.

Tips

  • Spuugt de hond de dummy uit? Plaats de dummy dan rustig maar resoluut terug in de bek van de hond. Beloon de hond zodra hij de dummy terug in de bek neemt.
  • Gebruik geen druk en word niet boos als het niet direct goed gaat.
  • Als de hond de gewoonte heeft om het apport te verpakken tijdens het apporteren, dan is dit een goede manier om de hond te leren het apport stil in te bek te houden. Omdat je de hond dichtbij je hebt, kun je het gewenste gedrag direct belonen.

Doe mee en ga de uitdaging aan!

Maak met je telefoon een opname van jouw vast/los training en mail het videobestand naar communicatiecommissie@jhshubertus.nl

Het aanleren van deze oefening kost tijd. We zijn niet alleen op zoek naar de filmpjes van honden die de oefening perfect beheersen, maar ook filmpjes waarin je de oefening opbouwt en waarin misschien nog niet alles helemaal goed gaat zijn van harte welkom!

Je mag het filmpje ook uploaden naar Youtube en de link met ons delen.

Alle inzendingen worden, onder vermelding van de naam van de hond, gepubliceerd in de videogalerij. Met jouw inzending geef je toestemming voor publicatie.

Image